BOUWEN AAN
RIJNMOND - EEN DOCUMENTAIRE
 
TV RIJNMOND ZOND VAN 13 OKTOBER TOT EN MET 14 OKTOBER 2001, IEDER VOL UUR, DE DOCUMENTAIRE 'TUSSEN WATERWOLF EN VAKWERK' UIT.


De documentaire bevatte prachtige Haanstra-achtige beelden over wat de bouw in de afgelopen 50 jaar in Rijnmond heeft gerealiseerd.

De documentaire ging over ons culturele erfgoed, maar besteedde ook aandacht aan duur- zaamheid, werkgelegenheid en milieu. Tevens kwamen de arbeidsomstandigheden van de bouwplaatsmedewerkers aan de orde.

De documentaire werd uitgezonden ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van BPF Bouw, het Bedrijfspensioenfonds voor de Bouwnijverheid.

De documentaire toonde mooie beelden van moderne gebouwen zoals het KPN hoofdkantoor, het belastingkantoor en De Landtong op de Kop van Zuid. Ook waren te zien de werkzaamheden aan het ondergrondse metrostation Parkweg.

m

Het wordt een station met veel glas:
"Dan kan veel daglicht op het perron vallen, zodat de mensen er zich lekker voelen," zei
Douwe Folkerts.

Ook minder bekende kanten van de bouwnijverheid waren te zien zoals het verwijderen van betonijzer en heipalen om de bocht in de Waalhaven groter te maken zodat grote container- schepen zonder de hulp van dure sleepboten zelf de haven in en uit kunnen varen.

m
 

m

Ronald van Nederpelt vertelde over de veiligheidsaspecten voor de bouw van een chemische fabriek in de Botlek. Het totale fabrieksterrein is 25 voetbalvelden groot.

Het uitgraven van zand voor de aanleg van een 4 km lange tunnel voor de hoge snelheidslijn werd in beeld gebracht. Ruim 600.000 m3 zand wordt uitgegraven en hergebruikt voor de bouw van deze tunnel en het hele traject.

De beelden vormden een contrast met die uit Gorichem, een 1000 jaar oude stad aan de oostkant van de regio, waar, zoals Herman van Santen zei "de vestigingsmuur als erfgoed gekoesterd en voor het nageslacht
wordt bewaard".
 
m


terug naar documentaires

..